dissabte, 16 de novembre del 2013

Curem els continguts, seleccionem la informació


DESCRIPCIÓ

Tenim tota la informació que necessitem en qualsevol lloc i a qualsevol moment. Només cal encendre la ràdio, la televisió, els mòbils, etc., per a estar constantment al dia del què passa al nostre voltant. Tanmateix, aquest fet suposa un perill perquè no sempre entenem del tot la notícia o informació transmesa i per aquest motiu, és interessant conèixer un programa que ens ajudi a fer aquesta tasca.

El procés de curació de continguts, l'anomenat content curation amb anglès, ajuda a filtrar i seleccionar la informació més rellevant que hi ha a Internet per tal d'alliberar-se de tota aquella informació ineficaç que es penja a la xarxa.

L'eina més eficient és Scoop.itun "curador de continguts" online gratuït que reuneix informació per a mostrar-la, compartir-la i publicar-la en un format periodístic a Internet. Les xarxes socials Facebook, Twitter, Tumbrl i LinkedIn s'encarreguen de difondre aquesta informació de forma atractiva. Per tant, s'encarrega de filtrar, agrupar i compartir tota la informació sobre un tema determinat que es troba a Internet i als medis socials. 

Resulta una eina molt útil i eficaç perquè permet a un mateix organitzar la seva informació d'interès personal i buscar-ne de nova segons la temàtica (topic). A més, cada usuari pot optar per a fer la seva revista digital amb la informació que li resulta interessant, agrupant-la per temàtiques.

A continuació, m'agradaria compartir amb vosaltres el procés de Curació de continguts en 10 passos de l'Eva Sanagustín Fernández.

De la mateixa manera, considero que us serà de gran utilitat el vídeo promocional d'aquesta gran eina ja que ho explica d'una manera gràfica, senzilla i molt entenedora. 




REFLEXIÓ

Avui en dia, com he dit al principi d'aquesta entrada, vivim en una societat amb excés d'informació; i d'aquí ve el terme infoxicació, definit com a sobrecàrrega informativa que dificulta l'acció de seleccionar informació i prendre una decisió sobre un tema. 
Us adjunto un vídeo molt interessant que parla sobre aquesta problemàtica.

La "infoxicació", asfíxia per excés d'informació 




"L'allau d'informació que cada dia es produeix a internet pot donar com a resultat una societat molt informada, però segons alguns especialistes molt sovint genera l'efecte contrari, el que es coneix com a infoxicació. Apareix en persones que no donen l'abast amb tanta informació que reben cada dia pel mòbil, les tabletes i l'ordinador. Això pot generar dispersió, angoixa, estrés i dificultats per prendre decisions."

En aquest context, l'Scoop.it es converteix en el líder seleccionador de la bona informació. Crec que aquesta eina ens és imprescindible com a estudiants i futurs metres. No ens ha de ser una preocupació el fet de buscar informació sobre un determinat tema perquè n'hi ha massa i no sabem quina és la vàlida.

També haig de dir que la sindicació de continguts (canal RSS) és una eina de curació de continguts gratuita que fa possible rebre, mitjançant alertes, tota la informació actualitzada de les pàgines web que et resulten més t'interessen. Tanmateix, aquesta eina només es podrà utilitzar si la pàgina web en qüestió disposa del servei RSS.

Fa uns mesos desconeixia aquestes eines i ara que les utilitzo, puc dir que m'han facilitat molt la feina a l'hora de cercar nova informació.

AMPLIACIÓ

M'agradaria compartir amb vosaltres l'Scoop.it del Pau Nin perquè pugueu comprovar el que he anat explicant. Aquest noi té el seu curador de continguts organitzat per una gran diversitat de tòpics. No he pogut escollir cap en concret perquè considero que tots són importants i interessants. Tot i així, de cara a la meva futura professió, el tòpic més escaient és aquest: #eduticblq, un recull d'articles sobre educació i tecnologia educativa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada